PP
Småförlagen och poesin

  Populär Poesi

 (c)Peter Nyberg 12/9 2010
Uppdaterad 24/10 2011 


Startsida Dikter Tema Essäer Krönikor Recensioner Om oss Arkiv

 
PP
 
Populär Poesi

Historik

Populär Poesi skapades sensommaren 2009 av två poesiälskande gymnasielärare, tillika redaktörerna nedan. Vi tyckte att det behövdes ett forum för att höja poesins status i tillvaron. Med den inte oävna ambitionen startade vi en blogg. Bloggar är konstnadsfria och vem som helst kan starta en. Tyvärr är formatet begränsande. Därför utvecklades bloggen till en nättidskrift. Fortfarande var formen inte särskilt kostnadskrävande samtidigt som den kunde utvecklas. 

Målet för Populär Poesi var från början att transformeras till en pappersprodukt. Det är det delvis fortfarande. Framför allt roar det oss att skriva, ytterst har vi börjat inse att det är där kärnan finns: I skrivarglädjen. Inte desto mindre strävar vi fortfarande efter att höja poesins status i tillvaron. Just nu har vi runt 3 000 läsare (besökare som stannar längre än en minut på domänen och rimligtvis läser något) per nummer.

Redaktörer

Peter Björkman är bibliotekarie i Åkers styckebruk och har också arbetat som gymnasielärare i svenska och samhällskunskap. Dessutom är han redaktör för kulturtidskriften Horisont. Han bor i Boxholm med fru och två barn, men kommer att flytta till Strängnäs inom kort. På fritiden gillar han att resa och att vara i stugan i Berslagen. Han är redaktör och författare.

Peter Nyberg är gymnasielärare i svenska, historia och religion på Holavedsgymnasiet i Tranås. Han bor i ett stort rött hus i skogen, i Mårdstorp utanför Hestra  utanför Tranås, tillsammans med sin fru och två katter. På fritiden pysslar han med litteraturkritik för Horisont, skriver dikter och romaner, tar fotografier, lyssnar på musik, ser filmer och läser läser läser. Han är redaktör, författare och ansvarig för layout. Förslag på texter eller framtida teman skickas till:peter@popularpoesi.se  

Bildkällor

Jörgen Lind - Hans Ekelund
Jörgen Becker - Peter Nyberg
Lars Löfgren - Akleja Förlag
Jenny Tunedal - Sara Mac Key
Anton Yoseph Wilhem - Personlig bild
Eva Langrath - Personlig bild
Hanna Nordenhök - Pequod Press
Ewa Nillgård - Personlig bild
Ewa Åkerlind - Ordkonst förlag
Lennart Sjögren - Ulla Montan
David Unger - Personlig bild
Anna Liljestrand - Personlig bild
Friedrike Mayröcker - Reinherd Öhner
Sören Bondesson - Eva Bergström
Forough Farrokhzad - Lindelöws bokförlag

 

 

Medarbetare

Åsa Berglund är intresserad av foto, pyssel, stickningar, virkningar och poesi. Hon bor i ett hus utanför Tranås. I Populär Poesi skriver hon recensioner.

Ann-Kristin Nilsson är en 21-årig tjej från Norrland som snart flyttar söderut för att plugga till journalist. Utövar kamerans, penselns och poesins språk sedan barnsben. Har även en stort intresse för Indien och mänskliga rättigheter.

 

Carola Mikaelsson driver eget företag inom korrekturläsning, språkgranskning, uppdragsskrivning, förlagsredaktionellt arbete samt skrivpedagogi (cirklar, workshops mm).

 

Ulrika Sandberg är 25 år och bor i Lund. Har bland annat studerat författarskolan och juristprogrammet vid Lunds universitet och tänker mig en framtid där både skrivandet och juridiken får plats.

Johannes Ådén Bygdell, Emil Jonsson, Sara Klasson, Klara Norling, Johan von Fritz, Andreas Nyquist, Towe My Frykenfeldht, Tuva Wiking Holmlander, Carola Mikaelsson, Ewa Nillgård, Eva Langrath, Anton Yoseph Wilhem, David Unger, Anna Liljestrand