PP     
Ung poesi

Populär Poesi nr 10

(c)Peter Nyberg 12/12 2010
Uppdaterad 24/10 2011

Startsida Dikter Tema Essäer Krönikor Recensioner
Jörgen Lind - Saskatoon
Lars Löfgren & Gao Xingjian - Himlens fäste

Jenny Tunedal - Mitt krig, sviter
Hanna Nordenhök - Jaktscener (Lorcatranskriptioner)
Ewa Åkerlind - Från hängmattan ser jag havet
Lennart Sjögren - Den stora munnen
Friedrike Mayröcker - Scardanelli
Sören Bondeson -
En m3 jord
Forough farrokhzad - Mitt hjärta sörjer gården
Om oss Arkiv

RECENSION
Sören Bondesson – En m3 jord: Diktcykel

Lejd, 76 sidor

Redan på omslaget av Sören Bondessons Augustprisnominerade diktsamling En m3 jord finns dubbelexponeringen – föreställer bilden en jordhög eller själva jorden? Bondesson har använt sig av en vågad tes: tillvaron illustrerad genom en enda kubikmeter jord omfattar existensens själva kärna och låter ana Guds tillvaro i alltet.

 

Bondesson har i sin diktning aldrig varit munter. Det finns hos honom en illusionslöshet som knyter hans skrivande till de renodlade skeptiska filosoferna. Samtidigt finns en kristen grundton i det skrivna, en flamma som lyser upp poesins mörker. Bondesson är trots sin poetiska pessimism skrivläraren som har utbildat ett helt garde deckarförfattare med Jens Lapidus och Åsa Larsson som spetsnamn, han har även utgivit ett par deckare, en kokbok, en novellbok och en roman. Även här illusionslösheten, viljan att inte stämma överens och bli ensidig.

 

En m3 jord har en ganska fantastisk struktur. Den har sju delar som har namn efter en jordart: förna, mull, mår, grovmo, blekjord, rostjord och mineraljord. Varje del innehåller sju dikter som har namn efter en version av tidegärden, alltså de sju bönestunder som djupt kristna har varje dag: laudes, prim, ters, sext, non, vesper och completorium. Numerologin är tydlig.

 

Poesin beskriver på ett symbolplan sju nivåer av tillvaron där jordens varelser får stå för mänsklighetens göranden. Boken inleds ”I mullen jävlas alla med varandra. Ett rabalder av maskar, hoppstjärtar och hjuldjur, en ständig sammanflätning, inveckling, överklivning, inkräktande och överkorsning.”. Det är inte lätt att avgöra om det är en helvetsskildring eller en neutral iakttagelse. Bokens vetenskapliga prägel bollas genom hela läsningen mot en religiös-existentiell natur. Kritiken mot det mänskliga går dock inte att ta miste på.

 

En cell kan vara en amöba

och röra sig mellan

förändring och cysta.

 

En människas hjärna har

100 miljarder celler och sysslar med

leksaker, våldtäkter, shopping,

aktiekurser, inredning och tortyr.

 

Amöborna har ingen mun

eller analöppning.

I deras cellplasma

flyter middag och skit ihop.

 

Jag tänker att Bondesson i denna kubikmeterjord har velat se själva skapelsens grund. En enda kubikmeter kan vara ett bevis på Guds existens. Texterna är en mustig sammanställning av våra allra minsta beståndsdelar och därför kanske också en koncentration av vilka vi är. Efter att ha läst kan man inte göra något annat än att be och beundra den enastående diktargärningen.

 

Peter Nyberg