Populär Poesi

 

 

Nummer 2 Musiklyrik

 

 

Vi tar musiklyriken på allvar

 

Det vore fel att kalla rocklyriken eller populärmusiktexterna för en förbisedd genre. Det är de verkligen inte. På de poesikvällar jag nyligen besökt och arrangerat på biblioteksfilialerna i Mariefred respektive Åkers Styckebruk är det frapperande hur starkt den sjungna poesin står sig. Leonard Cohen och Evert Taubes sångtexter hörde till favoriterna tillsammans med lokala poeter,  egna dikter samt aforismer av humoristisk natur. Jag hörde till undantagen som reciterade ”bokpoesi” av gubbar som Bertil Malmberg, Bertel Gripenberg samt Jonas Love Almqvist. Och ser jag på mig själv var ju rocklyrik (jo, det var mest rock jag lyssnade på, då på 80-talet) den enda litteratur jag överhuvudtaget tillägnade mig under gymnasieåren… För det var texterna som var viktigast för mig – viktigare än själva musiken.

Just för att texterna till pop- och rockmusik är så inflytelserika och når så många är det synd att de sällan utsätts för verklig granskning och seriösa analyser. I de flesta recensioner behandlas musiken och attityden på ett ganska uttömmande vis, medan texterna skyndas förbi – även när det gäller tunga rocklyriker som LeMarc, Plura och Tore Berger. Vi på Populär Poesi vill verka för att ändra på detta. Vi tar rocklyriken på allvar – och ger den samma granskning som vilken tryckt diktsamling som helst.  Om fler skribenter gör detta kommer texterna att hamna i fokus och det leder, är jag övertygad om, till att vi får se kvalitativt bättre rocklyrik i framtiden…

Peter Björkman

peter@popularpoesi.se 

E som i Everest som i Eels 

Lasse Hollén presenterar Eels humoristiskt suicidala rocklyrik.

 

 

 

 

Kent och de populärkulturella referenserna

I Jocke Bergs texter hänvisas ständigt till företeelser i samtiden. Peter Nyberg har undersökt några av referenserna.

Proggen och poesin

Ofta integreras livet och musiken. Peter Björkman reflekterar över hur proggen blev hans ingång till den bokliga lyriken.

Ulf Lundells rolldiktning

För få andra artister har spekulationerna runt vad som är dikt och vad som är verklighet varit så påfallande många. PP konstaterar att deras laddning kommer av att det gemensamma draget av misslyckande. 

Plura och sentimentaliteten

Vad som framför annat skapar en känsla av sentimentalitet i Plura Jonssons rocklyrik är perspektivet: Något har hänt och det är för sent att ändra på. Allt som återstår är att försonas. Eller i alla fall rannsakan.

Dansbanden som bärare av kärlekens schabloner

Peter Nyberg gör en personlig betraktelse över dansbandens inverkan och undersöker om dansbandssångernas texter kan kallas lyrik och konstaterar att dansband förs och främst är funktion.

Magnus Johanssons barnsliga glädje

Få är de artister som fångar sin publik med en kraftfull glädje. Ytterst bottnar den i det barnsliga perspektivet och fascinationen över att alls finnas till.

Recensioner

Kent -Röd

Lars Winnerbäck - Tänk om jag ångrar mig och sen ångrar mig igen

Peter LeMarc - 100 sånger och sanningen bakom dem

Forum

Diskutera och tyck till om Populär Poesi och om artiklarna i webbtidningen.

Skrivråd

Behöver du hjälp med att utveckla ditt skrivande eller bara är sugen att publicera dina alster någonstans. Läs mer här.

Populär Poesi Nummer 1 Bloggen

Om du missade det första numret av PP så finns det här. Läs om poesins klimat i Sverige och i New York, ta del av några teman i Tomas Andersson Wijs poesi eller läs betraktelser om Wislava Szymborska eller Gunnar Ekelöfs diktning.

Nr 3: Poeter om poesi

Nr 4: Nätpoesi

Nr 5: Tre 1800-talspoeter

Nr 6: Småförlagen och poesin

Medarbetare

Korta presentationer av redaktörer och medarbetare i nummer 2.

Populär Poesis logg

20/1 2010

Populär Poesi nr tre är ännu i produktionsfasen, tyvärr med viss fördröjning eftersom båda redaktörerna nödgats flytta sina bohag ungefär samtidigt. I slutet av månaden kan ni läsa intervjuer med Åsa Ericsdotter och Marcus Birro, dessutom få avnjuta nyskriven poesi av Andreas Nyquist.

 

26/12 2009

Populär Poesi nummer tre är i produktionsfasen och kommer att handla om några aktuella populära poeter, exempelvis Bob Hanson, Tom Malmquist och Lina Ekdahl. Numret förväntas vara utlagt i mitten av januari.

 

Populär Poesi önskar er alla Gott nytt år. Kuriosa om Alfred Teenysons Nyårsklockan finns att läsa här för den som är intresserad.

 

23/12 2009

Söndagen den 20 december föll ett guldregn över några svenska poeter när Svenska akademien delade ut en rad priser. Ann Jäderlund fick Bellmanpriset på 250 000 kronor. Kjellgrenpriset  på 200 000 kronor gick till Bengt Emil Johnson.

 

14/12 2009

I fredags hade poeten Johannes Anyuru och Aleksander Motturus drama Förvaret premiär på Göteborgs stadsteater. Dramat handlar om den svenska invandringspolitiken i en förvaringsanläggning där några invandrare väntar på sina öden. Förutom att det är intressant att se vad den redan tidigare dramaturgiskt skickliga poeten skapat i den nya genren är själva problematiken i pjäsen värd en fundering.

 

10/12 2009

Av mycket olika skäl nobbar 2/3 av poeterna som tillfrågats uppdraget att skriva en kärleksdikt till sommarens prinsessbröllopp. I DN (9/12 2009)berättas att Magnus William-Olsson och Göran Sonnevi helt enkelt inte klarar av att uppdragsskriva, Göran Greider misstänker skilsmässa om han ställer upp då hans fru är med republikanska föreningen och Thomas Tidholm känner vämjelse över hela projektet.

 

Mårten Castenfors från Liljevalchs som leder projektet ger inte upp utan menar att han får komplettera de nyskrivna inlästa dikterna som ska ljuda över Strandvägen med klassisk kärleksdiktning.

 

8/12 2009

Som synes har Populär Poesi fått en ny Lay Out. Förhoppningsvis gör det lättare för er att manövrera på sidan.

 

26/11 2009

Som allttid när Wislawa ­Szymborska ger ut nya dikter är det en högtidstund för poesiälskare jorden över. Hennes nya bok heter Här och gavs ut i Polen i våras. Att den redan översatts, enligt recensionerna på ett föredömligt sätt, av Anders Bodegård kan bero på att den bara innehåller 19 dikter. Liksom många andra stora diktare är polskan alltså sparsmakad med utgivningen. Det som ändå ges ut är desto bättre. Recension kommer i Populär Poesi nummer 3: Nya svenska poeter.

 

22/11 2009

Är texterna i dansbandens låtar lyrik? Peter Nyberg resonerar om teman och språk i dansbandens texter här.

 

22/11 2009

På P3 hemsida låter man Jesper Olsson som är lärare och forskare i litteraturvetenskap vid Stockholms Universitet, kritiker i SvD och redaktör för tidskriften OEI komma till tals om poesi och om vad poesi egentligen är. Läs här.

- Peter Nyberg

 

 

15/11 2009

Magnus Johanssons musiklyrik kännetecknas av samma lekfulla energi som Håkan Hellströms sånger. Det är barnets fantasi som framför allt har präglat hans texter. Läs mer här

 

12/11 2009

The New Yorkers hemsidan skriver idag Alex Ross om Gösta Nyströms "Sinfonia del mare", som skribenten inte har spelat sedan kommunismens fall. Ross fascineras av att det, enligt honom, odisciplinerade stycket bygger runt Ebba Lindqvists dikt "Det Enda". Runt andra världskriget bodde faktiskt poeten och hennes make på Manhattan, kanske är det en rest av denna flykt som får Ross att minnas musikstycket, drytg 60 år efteråt. 

- Peter Nyberg

 

6/11 2009

Ny recension av Kents album Röd under recensioner.

 

6/11 2009

Om du händelsvis är i Stockholm på onsdag i nästa vecka, missa inte den mexikanska poeten Gloria Gervitz och den kinesiska poeten Xi Chuan. De kommer som ett led i W & W satsning på internationell poesi att framträda på Kulturhuset. Det tog Gloria Gervitz 27 år att skriva den nyöversatta dikten "Migrationer". På kulturhusets hemsidan kan ni läsa mer om poesterna och evenemanget.  

- Peter Nyberg

 

31/10 2009

Glöm inte att lyssna på Dagens dikt i P1, klockan 12 varje dag. Programmet startades 1937 och är därmed det äldsta ännu fungerande programmet i radio. Göran Sommardal berättar för DN att det efterföljande musikstycket står på jämbördig fot med dikten och att en hel del poeter vill vara med och bestämma vilket stycke som ska komma efter deras dikt. Månadens poet var Cecilia Hansson. November månads poet är Malte Person.

- Peter Nyberg

 

27/10 2009

Inför nästa sommars prinsessbröllop har 30 poeter inbjudits att skriva varsin kärleksdikt. Dikterna ska läsas in och spelas upp längs Strandvägen i Stockholm. Texterna kommer också att sammanställas till en bok. Tre poeter har redan tackat ja: Eva Ström, Marie Lundquist och Eva Runefeldt. Bruno K. Öijer, Kristina Lugn och Katarina Frostenson håller ännu inne med sina svar.

- Peter Nyberg

23/10 2009

Recension av Lars Winnerbäcks nya Tänk om jag ångrar mig och sen ångrar mig igen finns att läsa här.

23/10 2009

Dementi Södermalms poesifestival äger inte rum enligt de former som föreslogs här för någon dag sedan.

- Peter Nyberg

21/10 2009

Då och då under nästan ett halvårs tid har jag läst Wislawa Szymborskas dikter. De är behagliga på så sätt att de enskilda dikterna är tänkvärda och inte kräver att man som läsare har de omgivande dikterna i tankarna. Poesin är därtill mycket enkel, ibland bara en reflektion, som här i Tre högst besynnerliga ord.

Medan jag säger ordet Framtid blir första stavelsen förfluten.

Medan jag säger ordet Tystnad gör jag den om intet.

Medan jag säger ordet Ingenting skapar jag nånting som inte ryms i nåt intet.

- Peter Nyberg

18/10 2009

Lars Gustafsson föreläste om Sven Delblanc på Ulriksdals slott i helgen. Den gamle poetens kroppsliga företräden var haltande. Likaså förmågan att få mikrofonen att fungera. Men den intellektuella kapaciteten var fortfarande oerhört omfattande. Trots ett spretande föredrag stod det utom allt tvivel att Lars Gustafsson är en av de ledande intellektuella i landet. Om ni inte har läst något av honom så marsch till närmaste biobliotek! Fåglar är att rekommendera.

- Peter Nyberg