Populär Poesi

 

 

Nummer 3 Poeter om poesi

 

 

Om att vara verklig

 

När blir en hemsida något annat än ett introvert tidsfördriv? Nätet översvämmas av egenmonterade hemsidor och bloggar vari skribenten dryftar vad som kommer för honom eller henne. Så även här de första två numren av Populär Poesi. Framför allt introvert analys och tidsfördriv. Essäistik är skolans namn för vad vi ägnade oss åt.

Intet ont i det. 

Men för mig blev webbtidningen Populär Poesi en verklig produkt först när vi riktade oss utåt, började kontakta förlag och intervjua poeter. Ett journalistiskt arbete har genomförts inför det här numret. Det introverta skrivandet har blivit extrovert och därför något annat än en blogg som låtsas vara en hemsida. Inte desto mindre har den personliga hållningen bibehållits. Före intervjuerna finns en reflektion över poeten och ett smakprov från hans eller hennes verk.

Marcus Birro, Åsa Ericsdotter, Tom Malmquist och Lina Ekdahl är fyra etablerade poeter som vi har pratat med om poesi. Nykomlingen heter Andreas Nyquist och ägnar barnlandskapen en genomgång i sex dikter. Även Anna Jörgensdotter, som gått vidare in i prosan, intervjuar vi om poesins villkor. Mycket nöje!  

Peter Nyberg

peter@popularpoesi.se 

 

Åsa Ericsdotter

Peter Nyberg berättar hur han missar en föreläsning vid första mötet med Ericsdotters poesi. Poeten berättar att hon försöker hitta exakt rätt ord för den råa känslan. Och att hon har smågodis som favoritefterrätt.

Tom Malmquist

Han  har skrivit om hokey som förtryckarmekanism och om män som ammar, är countrysångare, har snarare tandtroll än groupisar och gillar att rota runt  i manlighetens hål.

Marcus Birro

Plötsligt finns Marcus Birro på varenda tevekanal. En poet. I vår tid är han ett extremt fenomen på det sättet. Även vi har fått  en kort intervju med Sveriges enda lysande poesistjärna.

Lina Ekdahl

Lina Ekdahls poesi är medskapande i betydelsen att läsaren får känslan av att vara med och titta när dikterna växer fram. Dessutom berättar Lina Ekdahl vad hon tycker om återväxten i den svenska poesimyllan. 

Andreas Nyquist

Är en helt ny poet som inspireras av barn och naturen. Här bidrar Andreas Nyquist med några nyskrivna dikter om just barndom.

Anna Jörgensdotter

Även om Jörgensdotter inte är poet längre utan ägnar sig åt prosa är hon odiskutabelt en av de mest fascinerande stjärnorna på den litterära himmeln, så vi passade på att intervjua henne om poesi.  

Recensioner

Eva Ribich - Det är vatten så långt jag kan se och längre

Ann Hallström - Saknaden

Åsa Ericsdotter - Svårläst

Niclas Nilsson - Love Me Tender

Pär Hansson - Motorsågsminne

Leif Holmstrand - Vid mardrömmens mål

Skrivråd

Behöver du hjälp med att utveckla ditt skrivande eller bara är sugen att publicera dina alster någonstans. Läs mer här.

Populär Poesi Nummer 1 Bloggen

Om du missade det första numret av PP så finns det här. Läs om poesins klimat i Sverige och i New York, ta del av några teman i Tomas Andersson Wijs poesi eller läs betraktelser om Wislava Szymborska eller Gunnar Ekelöfs diktning.

Populär Poesi Nummer 2 Musiklyrik

Populär Poesi tar rocklyriken på allvar. Vi skärskådar i nummer två de förutsättningar som musiklyriken har och diskuterar dess funktion som en del av den poetiska sfären. Proggens, Kents, Eels, Lars Winnerbäcks, Ulf Lundells Plura Jonssons och många flers lyrik undersöks.

Nr 4: Nätpoesi

Nr 5: Tre 1800-talspoeter

Nr 6: Småförlagen och poesin

Medarbetare

Korta presentationer av redaktörer och medarbetare i nummer 3.

Populär Poesis logg

16/4 2010

Recension av Eva Ribichs nya diktbok Det är vatten så långt jag kan se och längre finns nu att läsa. Ribich har tagit utgångspunkt i Den tunna röda linjen och låter oss följa en soldat i krig. Möjligen gör hon samtidigt en nedstigning i subjektets själsliv.

 

12/4 2010

Vi tycker om Bengt Jangefeldts nyutkomna biografi över nobelpristagaren och världspoeten Joseph Brodsky. Boken är personlig och insiktsfull. Alla som vill bekanta sig med författarskapet har genom biografin en utmärkt ingång. Att hoppas på är att förlaget inser Brodskys storhet och ger ut hans samlade verk. Snarast.

 

5/4 2010

Ann Hallströms nya verk Saknaden är det första på sju år från poeten. Texten är civilisationskritisk och synnerligen läsvärd, tycker Peter Nyberg i sin recension nedan.

 

4/4 2010

Nummer 4 av Populär Poesi kommer att handla om nätpoesi. Nätet vimlar av sidor där man utan censur eller kvalitetskontroll kan publicera sina poetiska alster. Vi har pratat med såväl poeter som poesisidornas innehavarare.

 

3/4 2010

En med kärlek följd blogg är Lars Gustafssons. Som bekant är han filosof och poet, något som han förenar i det senaste inlägget om lyrisk evidens. Texterna växer i bloggen ut till essäer i de ämnen som intresserar Lars Gustafsson. Läs och njut! 

 

28/3 2010

Även om Åsa Ericsdotters nya bok Svårläst sägs vara prosa recenserar vi den. Recensenten har svårt att helt igenom förlika sig med den nya genren eftersom allt tycks vara sig likt.

 

18/3 2010

Leif Holmstrand har skrivit poesi om skräckfilmer i sin fjärde diktsamling Vid mardrömmens mål. Peter Nyberg har recenserat diktboken.

 

16/3 2010

Stockholm bjuder ett rikt poesiutbud i veckan. Igår pratade Anders Bodegård och Ann Lingbrandt om den polska nobelpristagaren Wislawa Szymborskas författarskap.

 

Med start idag klockan 18 i ABF-huset  genomförs en kväll till Werner Aspenströms minne där bland andra Bengt Emil Johnson och Lina Ekdahl medverkar.

 

Imorgon genomförs en kväll till minne av Willy Granqvist. Ann Hallberg och Li Li läser sina favoritdikter av poeten. Även detta arrangemang går av stapeln i ABF-huset.

 

Torsdagen bjuder en poesisalong med rumänska och svensks lyriker. Bland dessa Anna Hallberg, Leif Holmstrand, Rita Chirian och Teodor Duna. Evenemanget genomförs på rumänskas kulturinstitutet.

 

Då och då, vid väldigt sällsynta tillfällen, framstår Stockholm som en lite bättre stad än Tranås att bo i. Ur poesisynpunkt.

 

12/3 2010

Två nya recensioner finns utlagda: Niclas Nilsson tar utgångspunkt i Elvis framförande av låten Love Me Tender på International Hotell 1970 och Pär Hanssons Motorsågsminne låter det glidande jaget pendla i tid och rum.

 

25/2 2010

Poesiutbudet på bokrean är tunt, inte ens de sedvanliga samlingsvolymerna fanns utsatta i katalogerna. Dock finns de utlagda på affärernas readiskar, såväl antologier över tid som enskilda författares samlade dikter (Tråkigt nog desamma som legat där de senaste åren). Om ni är ute efter enskilda diktverk finns en hel del att finna på boklådornas hemsidor. 

 

Berätta om du har fyndat något storartat i Populär Poesis grupp på facebook.    

 

18/2 2010

Lördagen den 23 februari mellan 20 och 22 ägnar sig SR p3 åt "Matpoesi och din pappa". Exakt vad programmet kommer att handla om är svårt att utläsa men eftersom det har med poesi och mat att göra kan det väl inte gå riktigt fel. Kan man tänka...  

 

18/2 2010

Som allt annat väsentligt finns numera Populär Poesi på Facebook. Vill du titta in, diskutera fin eller ledsam poesiläsning eller bara hänga där är du välkommen!

 

16/2 2010

Daniel Boyacioglu och René Vázquez Díaz är poesins representanter vid Ord för Tahiti som arrangeras på Kulturhuset i Stockholm på lördag. En lång rad av våra bästa författare är med i den litterära stafetten under vilken de medverkande får fem minuter på scenen. Mer information finns kulturhusets hemsida

 

14/2 2010

Dan Anderssons poesi lever fortfarande på ett högst konkret sätt. Jag började under gårdagen läsa En spelmans visor under morgonen och fascinerades av Anderssons känsla för mystik och inte minst rytmik. På kvällen avslutade en föredragshållare med några rader från poeten och senare var det dags för Tiggaren från Luossa att spelas upp på radion.

 

Frågan är varför den här typen av poesi inte görs längre. Det är helt uppenbart att den i högsta grad ätit sig in i människors medvetanden.

 

En närmare titt på Dan Anderssons poesi kan man ta på Projekt Runeberg eller på Spotify.

 

4/2 2010

Något som torde vara synnerligen ovanligt är att dataspel bygger på dikter. I dagarna släpps dock Dantes Inferno som dataspel. Att det är just Dantes helvetesvision som görs om till dataspel är föga förvånande.

 

Själva visionen återskapas i spelet på ett någorlunda troget sätt medan spelets huvudperson förvanskas å det grövsta: Han blir en förråad riddare som kämpar sig igenom helvetestrappen eftersom Lucifer rövat bort Beatrice. Med hjälp av ett kors som skjuter heligt ljus och Dödens lie slaskar sig vår Dante fram i något vars behållning består av lika delar klurigheter och splatter.

 

Nu väntar vi bara på att Kalevala, Frithiofs saga eller Fänrik Ståhls sägner ska transformeras till dataspel.

 

1/2 2010

Vi är tillbaka. I nummer tre av webbtidningen behandlas fyra etabelerade poeter och en nykomling i sfären. Med tiden kommer nya texter att komplettera de nu utlagda. Vad du har bläddrat fram är vad man i dataprogramsvärlden skulle kalla en betaversion av Populär Poesi nummer 3. Mycket nöje!