Populär Poesi

 

 

Nummer 4 Nätpoesi

 

 

 

Kris eller folkrörelse

 

Ofta hör man att poesin är i kris eller rent av håller på att dö ut. När jag i lärarrummet på gymnasiet där jag arbetar berättade om en diktbok som har sin bas i skräckfilmernas normvärld tittade en av lärarstudenterna (blivande svensklärare) skeptiskt på mig och sa: "Men ingen läser väl poesi frivilligt längre?".

För att ta reda på hur det förhåller sig med den saken satte jag mig på nätet och googlade i den någorlunda medvetna villfarelsen att allt levande som någon över huvud taget bryr sig om sätter sina spår i googles sökmotor.

Redan innan jag började mata in sökord förmodade jag att Bob Hansson och Marcus Birro skulle fara upp på skärmen. Till min förvåning blev det inte så. Istället var det två forum för poesi som dominerade: sockerdricka.se och poeter.se.

Att glida runt i forumen är en nästintill lyrisk upplevelse för en inbiten poesiälskare som sekunderna innan befarat att poesin ligger och dödskrampar. Det gör den inte. Den ligger inte ens på långvård eller konvalesenshem. Alla, från mycket unga människor till mycket gamla producerar poesi i ett oerhört flöde: På sockerdricka finns i skrivandets stund 458 780 dikter som 14 218 medlemmar har producerat. Poeter.se har 450 000 texter och 45 000 unika besökare per månad. Det är ogripliga siffror. Man hisnar. Och bestämmer sig för att undersöka.

I nummer fyra av Populär Poesi behandlas således nätpoesin. Vi har varit i kontakt med Daniel Lyrstedt som arbetar med poeter.se och vi har intervjuat Oskar Rickardsson, Niclas Petersson, Malin Asplund, Anna Andali Signesdotter och Sandra Ollikala som lägger ut sin poesi i något av forumen. Givetvis ger vi också smakprov på nämnda poeters uttryck. I ett försök att ringa in nätpoesins teman och former har vi smugit runt bland dikter och diktare i de två forumen och snappat upp sprida fraser och generella företeelser. Vad vi kommer fram till är att kris snarare är utgångspunkten för diktandet, inte tillståndet för dikten.

 

Peter Nyberg

peter@popularpoesi.se

 

Den jagcentrerade nätpoesin

Den före detta nätpoeten Peter Nyberg har fått i uppdrag att surfa runt på Sockerdricka och Poeter för att försöka reda ut vad det är som försiggår där. Han kommer fram till att poesin drabbats av jagcentrering men att forumen fungerar som sociala nätverk i vilka man kan visa upp sin poesi och framför allt få beröm för den. Tre stora motiv lyfts fram: Kärleken, ångesten och orättvisorna. Vad som efterlyses är en mer avancerad analys av dikternas form.

Redaktören har ordet

Daniel Lyrstedtär redaktör för poeter.se. Där kan vem som helst lägga ut sina dikter och få dem kommenterade av någon av sidans medlemmar. Från början var han själv medlem på sidan men småningom började han arbeta med den. Ungefär 30 timmar i veckan går till arbetet. Vad som driver honom är att sidan för samman människor och poesi:

"Att den fungerar som en väg ut för många som tidigare inte låtit sig höras", menar han under intervjun. Läs mer här >>

Fem nätpoeter

Oskar Rickardsson, Niclas Petersson, Malin Asplund, Sandra Ollikala och Anna Andali Signesdotter är fem poeter som lägger ut sina texter på nätet. Orsaker och ingångar i poesins värld varierar mellan viljan att synas och att testa hur långt dikten kan beröra andra människor. Det gemensamma för de fem är kärleken till poesin.

Populär Poesi debatt

Debattera på Populär Poesis debattsida. Här kan du diskutera allt från poesi till livet i allmänhet.

Wu-Tang Clan, Johannes Anyuru, min bror och jag

"Ibland önskar jag att min bror och jag fortfarande bodde tillsammans. Förhoppningsvis hade jag då inte längre haft besöksförbud och jag hade kunnat lägga Städerna inuti Hall under hans huvudkudde." Johannes Ådén Bygdell berättar om hur han via sin brors pojkrum, Wu-Tang Clan nådde poesin hos Johannes Anyuru. 

Recensioner

Eva-Stina Byggmästar - Vagga liten vaggabond

I den avslutande delen av Byggmästars trilogi om kärlek finns Åsa Berglund en stor kärlekspoesi som utvecklas med varje läsning. Texten grönskar och blommar men här finns också de för Byggmästars poesi kännetecknande små figurerna som kryper fram och utför kärleksfulla och roliga handlingar.

Johan Jönsson - Livdikt

Peter Nyberg fascineras över den fullkomligt skamlösa exponeringen av jagets självhat i Johan Jönsons nya bok. Direkt pornografiska avsnitt avlöses av djupt filosofiska betraktelser i den dialog som tar plats i den 712 sidor långa texten.    

Bengt Emil Johnson - Aftonsånger

Åsa Berglund finner mystiken, berättarrösten och humorn i Bengt Emils Johnsons senaste bok tilltalande, trots ett internt samtal med vänner som Werner Aspenström och Wislava Szymborska.

 

Johannes Heldén - Sience Fiction

Peter Nyberg störs av att ständigt återvända till Shyamalans film The Happening men tillstår att det var så här filmen skulle ha gjorts: Med en hög grad av naturmystik och utan vetenskapliga floskler.

Oskar Rickardsson - Vakentimmar (Publiceras inom kort)

Populär Poesi söker medarbetare

 Är du intresserad av att läsa och skriva om poesi, så vänd dig till oss. Vi publicerar reportage, artiklar, essäer och recensioner. Och renodlad poesi förstås. Eftersom webbtidningen drivs idéellt kan vi för närvarande inte betala dig i annan valuta än själva nöjet att få dina alster publicerade. Hör av dig till peter@popularpoesi.se om du är intresserad.

Populär Poesi Nummer 1 Bloggen

Om du missade det första numret av Populär Poesi så finns det här. Läs om poesins klimat i Sverige och i New York, ta del av några teman i Thomas Andersson Wijs poesi eller läs betraktelser om Wislava Szymborska eller Gunnar Ekelöfs diktning.

Populär Poesi Nummer 2 Musiklyrik

Populär Poesi tar rocklyriken på allvar. Vi skärskådar i nummer två de förutsättningar som musiklyriken har och diskuterar dess funktion som en del av den poetiska sfären. Proggens, Kents, Eels, Lars Winnerbäcks, Ulf Lundells Plura Jonssons och många flers lyrik undersöks.

Populär Poesi Nummer 3 Poeter om poesi

Populär Poesi intervjuar bland andra Åsa Ericsdotter, Marcus Birro, Anna Jörgensdotter och Tom Malmquist om deras personliga förhållanden till poesi. Vi publiceras också nyskriven poesi av Andreas Nyquist och recenserar en handfull poesiböcker.

Nr 5: Tre 1800-talspoeter

Nr 6: Småförlagen och poesin

Skrivråd

Behöver du hjälp med att utveckla ditt skrivande eller bara är sugen att publicera dina alster någonstans. Läs mer här.

Länkar

Populär Poesis länkskafferi där framför allt medarbetares och favoriters olika webbprojekt finns representerade. (Publiceras inom kort)

Medarbetare

Korta presentationer av redaktörer och medarbetare.

Populär Poesis logg

27/6 2010

Vill ni ha nyskriven midsommardikt från Lars Gustafssons penna är det bara att titta in på hans blogg, som för övrigt bjuder smakprov och intressanta tankar över  lag. Poeten och filosofen tillhör samma generation som bland andra Sven Delblanc och måste klassas som en av vår tids stora.

 

24/6 2010

En av de mest blodiga striderna inom poesin de senaste decenierna äger just nu rum i storstadstidningarna. Åsa Beckman och Göran Greider har attackerat vad de kallar språkmaterialismen inom poesin och kallar den förhärdande. Greider menar att den rent av skrämt bort läsarna från poesin genom sin svårbegriplighet. Vi var själva inne på något sådant när tidningen startade, läs mer här.

 

Anna Hallberg försvarar utgivningen av poesi med att det inte finns någon enskild riktning som är förhärskande idag utan en mängd poeter som experimenterar med språk och form på olika sätt. 

 

I nästa nummer öppnas Populär Poesis Debattforum och du kan själv meddela vad  tycker om debatten och poesin. Så länge går det naturligtvis bra att göra sin röst hörd på Populär Poesis del av facebook. 

 

10/6 2010

Poesifestivalen i Nässjö börja och håller på till den 12/6. Under dessa dagar kommer Småstaden att sjuda av poetiska övningar. I vanlig ordning vimlar det av poesistjärnor: Aase Berg, Kjell Espmark, Anna Hallberg, Birgitta Lillpers och många fler. Läs mer här

 

10/6 2010

Ett nytt nummer av Populär Poesi är under produktion. Det kommer att handla om 1800-talspoesi. Ni kommer att få stifta bekantskap med klassiska storheter men också med den mer obskyra 1800-talspoesin. Numret lanseras inom kort. 

 

29/5 2010

Åsa Berglund recenserar Eva-Stina Byggmästars Vagga liten vagabond och fascineras av kärlekspoesin.

 

25/5 2010

Johannes Ådén bygdell är ny krönikor på Populär poesi. hans kriver om sin väg in i poesin, via Wu-Tang Clan, sin brors skivsamling och Johannes Anyuru.

 

18/5 2010

Johan Jönsons nya bok recenseras på recensionssidan. >>

 

3/5 2010

En ny recension av Johannes Heldéns Sience Fiction finns att läsa på recensionssidan >>

 

2/5 2010

Litteraturtidskriften Ponton anordnar tillsammans med Lava den 8-9 maj en mängd aktiviteter på Kulturhuset i Stockholm. De riktar sig till människor under 25 år "från blyga pretton till högljudda agitatörer"som ägnar sig åt skrivande på olika sätt. Arrangörerna utlovar om dagarna en mängd workshops i skrivteknik, fanzinmakeri och uppläsningsteknik och om kvällarna en rad scenframträdanden. Läs mer här>> 

 

26/4 2010

Populär Poesi söker medarbetare. Om du är intresserad av att skriva reportage, essäer eller recensioner om poesi går det bra att höra av sig till oss. Eftersom webbtidningen drivs idéellt kan du för närvarande inte få andra belöningar än själva publikationen av din text.

 

23/4 2010

Även om nummer fyra av webbtidningen Populär Poesi är strandsatt är den på intet sätt färdig. Artiklar kommer att bifogas och recensioner skrivas. Titta in då och då för att se vad som händer. Så länge: Mycket nöje!