PP      
Hitpoesi

  Populär Poesi 9

 (c)Peter Nyberg 12/9 2010
Uppdaterad 18/8 2011 


Startsida    
Dikter Tema Essäer Debatt Recensioner Om oss

Arkiv
Nr 1 Bloggen
Nr 2
 Musiklyrik
Nr 3 Poeter om poesi
Nr 4 Nätpoesi
Nr 5 Tre 1800-talspoeter
Nr 6 Småförlagen och poesin
Nr 7 Fyra debutanter
Nr 8 Hitpoesi
Nr 9 Hemlös Poesi
Länkskafferi
(Under konstruktion)


 

Populär Poesi Nummer 1 Bloggen

Om du missade det första numret av Populär Poesi så finns det här. Läs om poesins klimat i Sverige och i New York, ta del av några teman i Thomas Andersson Wijs poesi eller läs betraktelser om Wislava Szymborska eller Gunnar Ekelöfs diktning.

Populär Poesi Nummer 2 Musiklyrik

Populär Poesi tar rocklyriken på allvar. Vi skärskådar i nummer två de förutsättningar som musiklyriken har och diskuterar dess funktion som en del av den poetiska sfären. Proggens, Kents, Eels, Lars Winnerbäcks, Ulf Lundells Plura Jonssons och många flers lyrik undersöks.

 Populär Poesi Nummer 3 Poeter om poesi

Populär Poesi intervjuar bland andra Åsa Ericsdotter, Marcus Birro, Anna Jörgensdotter och Tom Malmquist om deras personliga förhållanden till poesi. Vi publiceras också nyskriven poesi av Andreas Nyquist och recenserar en handfull poesiböcker.

Populär Poesi Nummer 4 Nätpoesi

Populär Poesi intervjuar fem nätpoeter om hur de ser på poesi och sitt eget skrivande. Också Daniel Lyrstedt, som arbetar med poeter.se berättar vad han tycker om nätpoesin. Mängder av recensioner och debattforumet introduceras i alla stillhet.

 

Populär Poesi Nummer 5
Tre 1800-talspoeter

Här presenteras Edgar Allan poe, Gustaf Fröding och Verner von Heidenstam. Vi bjuder också en lång rad recensioner av bland andra Kent, Ulf Lundell och Anna Hallberg. Essäer om Kallskänkan, Åsa Nelvin och Gunnar Ekelöf finns också på menyn.

Populär Poesi Nummer 6 Småförlagen och poesin

Peter och Maria Björkman undersöker förlagens poesiutgivning och kommer fram till att det är småförlagen som håller fanan högst. Några mindre förlag intervjuas om sin utgivning. Som vanligt också recensioner, trivia och nyskriven poesi. 

 


Populär Poesi Nummer 8 Hitpoesi

Genom litteraturens historia har olika författare slagit igenom även i den tid de verkat i. Genomslaget har byggt på att poeterna hittat något att gripa tag i, något som anslår. Inom ramen för temat intervjuar vi om Dan Andersson, Birger Sjöberg och Edith Södergran och skriver själva om Nils Ferlin och Karin Boye. I vanlig ordning finns en rik uppsättning recensioner och en essä om 80-åringen Tomas Tranströmer.

Populär Poesi Nummer 7 Fyra debutanter

De fyra poesidebutanterna Daniela Bjernbrandt, Robert Ericsson, Helena Österlund och Kashayar Naderevhandi intervjuas om sina poetsiak framgångar. Vi recenserar bland andra Christofer Flensmarck F P S, Claes Anderssons Mörkrets klarhet, Marie Silkebergs Material och Bo Carpelans Gramina. För nyskriven poesi står Emil Jonsson och Klara Norling.

Populär Poesi nr 9 Hemlös Poesi

Vi imponeras av Malte Perssons sonetter och undersöker den hemlösa poesin i en intervju med John Arthur Ekebert. Elsie Johansson hedras på sin 80-årsdag med en essä. Också Maria Wine omskrivs i essäns form. Peter Björkman börjar skriva sina krönikor om alkohol och antologier.