PP
Småförlagen och poesin

  Populär Poesi

 (c)Peter Nyberg 12/9 2010
Uppdaterad 12/9 2010 


Startsida Artiklar & krönikor Tema Essäer Debatt Recensioner Om oss Arkiv

 
PP
 
Populär Poesi

Historik

Populär Poesi skapades sensommaren 2009 av två poesiälskande gymnasielärare, tillika redaktörerna nedan. Vi tyckte att det behövdes ett forum för att höja poesins status i tillvaron. Med den inte oävna ambitionen startade vi en blogg. Bloggar är konstnadsfria och vem som helst kan starta en. Tyvärr är formatet begränsande. Därför utvecklades bloggen till en nättidskrift. Fortfarande var formen inte särskilt kostnadskrävande samtidigt som den kunde utvecklas. 

Målet för Populär Poesi var från början att transformeras till en pappersprodukt. Det är det delvis fortfarande. Framför allt roar det oss att skriva, ytterst har vi börjat inse att det är där kärnan finns: I skrivarglädjen. Inte desto mindre strävar vi fortfarande efter att höja poesins status i tillvaron. Just nu har vi runt 2 000 läsare (besökare som stannar längre än en minut på domänen och rimligtvis läser något) per nummer.

Redaktörer

Peter Björkmanär bibliotekarie i Åkers styckebruk och har också arbetat som gymnasielärare i svenska och samhällskunskap. Dessutom är han redaktör för kulturtidskriften Horisont. Han bor i Boxholm med fru och två barn, men kommer att flytta till Strängnäs inom kort. På fritiden gillar han att resa och att vara i stugan i Berslagen. Han är redaktör och författare. Förslag på texter eller framtida teman skickas till:peter@popularpoesi.se

Peter Nybergär gymnasielärare i svenska, historia och religion på Holavedsgymnasiet i Tranås. Han bor i ett stort rött hus i skogen, i Mårdstorp utanför Hestra  utanför Tranås, tillsammans med sin fru och två katter. På fritiden pysslar han med litteraturkritik för Horisont, skriver dikter och romaner, tar fotografier, lyssnar på musik, ser filmer och läser läser läser. Han är redaktör, författare och ansvarig för layout. Förslag på texter eller framtida teman skickas till:peter@popularpoesi.se  

Bildkällor

 Florence Oppenheim: Privat fotografi

Lars Gustafsson: Pressbild

Håkan Jonsson: Kjell-Arne Jonsson

Bengt Berg: Tomas Kramer Pedersen

Fransesci Petrarca: Andrea del Castagno

Petrarcas första möte med Laura i St Clara (Avignon): Marie Stillman

Magnus William-Olsson: Cato Lein

Skribenter

Åsa Berglund är intresserad av foto, pyssel, stickningar, virkningar och poesi. Hon bor i ett hus utanför Tranås.

Johannes Ådén Bygdell är för tillfället kulturvetenskapsstudent vid Göteborgs universitet och skriver även i musikpublikationerna Gaffa och Devotion Magazin. När han inte sitter hemma i sin lilla studentlägenhet och kolla på film, målar eller läser vadhelst han känner för botaniserar han gärna bland böckerna på Göteborgs universitetsbiblioteks nedre våningar.