PP       
Hitpoesi

  Populär Poesi nr 8

 (c)Peter Nyberg 12/12 2010
Uppdaterad 29/5 2011
 


Startsida  Dikter Tema Essäer Debatt Recensioner Om oss Arkiv

 

 Tema: Hitpoesi

Några få poeter har haft förmågan att älskas av många. Populär Poesi ägnar därför temat i nummer 8 åt poesin som blivit hitar.
Fem poeter kommer att omskrivas under temat: Karin Boye, Edith Södergran, Birger Sjöberg, Nils Ferlin och Dan Andersson. Inte för att de har krängt flest böcker utan för att de är älskade på flera plan. Än i vår tid görs skivor och uppläsningar som lockar mängder av människor, detta trots att poesin skapades i ett annat samhälle och för en annan publik. Poeterna tar upp de stora frågorna, de som alla människor i alla tider har funderat över, kanske är det en av nycklarna till deras beständighet.  

Recensioner

Eleonora Luthanders Kranvatten arbetar med grova generaliseringar av den sort som man hör i lagidrotters omklädningsrum. Bara mellanåt slår en mer poetiskt effektiv röst igenom, men då är den oerhört slagkraftig. 

Ingela Strandbergs En för att stanna en för att gå balanserar på en existentiell ytterposition. Recensenten tycker att just det balanserandet och det faktum att boken är ett nerkok från 300 till 34 dikter ger den dess stringens och koncentration.

Kashayar Naderehvandis debutbok Om månen alls syntes handlar om tre syskon som slyr revolutionen. Det är en finstämd poetisk debut som döljer ett bråddjupt tänkande bakom i en ganska enkel språkdräkt.

Adam Zagajewski utgår i sin Antenner i regn från helt vardagliga situationer och skriver en poesi som i sin enkelhet går ut från boken och in i läsaren. I flera av dikterna finns likheter med Wislawa Szymborskas poesi, bland annat hittar och undersöker vår recensent ett deterministiskt drag hos de två poeterna. 

Emil Boss debuterar med vad avlägsna vi ser ut man kan knappt tro att det är vi. En stor del av texten utgörs av lönelistor och dikterna handlar om att sitta i kassan i närbutiken. Vår recensent irriteras på den bortskämda slyngeln och jämför med mardrömstillvaron i Johan Jönssons och Jenny Wrangborgs poesi.

Pamela Jaskoviak använder i sin nya diktbok Regnet och gräset de symboler och bilder som hon odlat i de tidigare verken, men blöder mer än i tidigare. Miljön i boken är de svenska sommarmånaderna men de fylls av trötthet. Den avslutande delens haiku-dikter är enligt recensenten skickliga men förlöser inte den spänning han förväntar sig.     

Markus Åberghar på sitt förlag Om A är B så C givit ut en poesiask, det vill säga en snygg liten pappkartong med tio kort på vilka det finns en svit dikter  han kallar Grand design. Även om vår recensent finner askens estetik och idén lovvärd menar han att den prosalyriska dikten saknar den behövliga anspänningen.

David Vikgrens fjärde diktbok på W & W heter Folkmun. Här låter han återigen röster från glesbygderna norröver komma till tals. Framför allt imponerar det stundtals oerhört avancerade, dubbelexponering mot bibliska och litterära referenser, men också det enkla, vardagliga och vackra i dialekt och norrländsk folksjäl.

Jessica Anderssons debut Den vita staden är sinnlig poesi som undviker att bli egocentrerad genom att använda pronomenformerna vi/oss istället för  jag. Elds- och jordmetaforerna skapar en surrealistism fram till tillvarons undergång. 

Rainer Maria Rilkes Duinoelegier har översatts av Cecilia Hammarström. Peter Nyberg uptäcker en klassisk romantisk poet som inte försäkrar sig inför allvaret utan lyckas anta den profetiska diktarrollen.   

 

Populär Poesis Logg

2011 05 29
Nils Ferlin är en av vår kulturs mest genomslagskraftiga poeter. Peter Nyberg har skrivit en personlig betraktelse.

2011 05 27
Ett nytt nummer är på uppsegling, dess tema är "Hemlös poesi". Dessutom kommer recensioner av akademiledamoten Jesper Svenbro och den mest experimenterande prosaisten genom tiderna James Joyce. Även en essä om Maria Wine och Artur Lundkvist samt om den nu 80-åriga poeten och prosaförfattarinnan Elsie johansson står på tur tillsammans med tips om ett nytt spännande poesimedia för inläst dikt. 

2011 05 24
En av världens mest genomslagskraftiga poeter, Bob Dylan, fyller 70 år. Ingen som är intresserad bör väl ha missat händelsen, men vi vill ändå gratulera.

2011 05 23
Ann-Kristin Nilsson är en ny skribent för PP. Hon har skrivit en hudnära text om Karin Boyes författarskap här

2011 05 10
Dan Andersson Sällskapets ordförande Inge Mattsson intervjuas om poetens framgångar i temaavdelningen.

2011 05 01
Babel har besök av Elsie Johansson i avsnitt sex. Gör inte som jag och missa det. Om det ändå redan är gjort har ni en ny chans på svt play: Babel program 6.

2011 04 29
Vi gratulerar Elsie Johansson på 80-årssdagen. Johansson har främst gjort sig käns för böckerna om Nancy men står på poesins grund med originella dikter med lantlig prägel. Inom kort kommer en essä att publiceras om hennes poesi.

2011 04 14
Att rekomendera för ytterligare påfyllning av Tranströmersk poesi, se Babel program fyra, där också den koreanska poeten Ko Un intervjuas.

2011 04 06
Har du en kvart över att ägna 80-årsjubilaren Tomas Tranströmer föreslår jag att du ser det här utdraget ur Gomorron.För övrigt har jag en känsla av att man alltid bör ha en kvart över till just Tranströmer...

2011 03 29
TIPS! Vera Veljovic reser just nu runt landet och ger gestalt åt Emily Dickinson. Föreställningen kännetecknas av poetens lyriska finstämdhet och är mycket sevärd. Var med när den kommer när dig.

2011 03 21
Hur har du firat världspoesidagen?

2011 03 18
TIPS! Nya numret av Lyrikvännen har Marina Tsvetajeva, den ryska modernisten som levde mellan 1892 till 1941, som tema. Magnus William-Olsson berättar också om en dikt som betytt mycket för honom. Bland annat. Numret är närande läsning för mer specialiserade poesiälskare.

2011 03 15
Lyrikern och litteraturkritikern Aase Berg fick den första Lagercrantzen, priset som instiftades till Olof Lagercrantz minne. Motiveringen: ”Hennes kritik är alltid lika friskt oförutsägbar som obändigt självständig. Varje nytt verk möter hon med en medveten skyddslöshet. Djärvt rör hon sig mellan estetiska iakttagelser och samhälleliga tolkningar, men glömmer aldrig att uttalat värdera.”

2011 03 13
TIPS! Boel Hackmans bok Att skjuta en dront lyfter fram Harriet Löwenhielms liv och dikt. Hackman använder sig inte av teorem utan går direkt på sak: dikten och livet. Det gör boken lite lättare att ta till sig för gemene man. Är man intresserad av just Harriet Löwenhielm eller klassisk dikt är boken i allra högsta grad läsvärd. 

2011 03 08
Olof Lagercantz hade på torsdag fyllt 100 år om han fortfarande levt. Han var själv diktaren men är mest hågkommen för sitt extraordinärt skarpsinta skrivande om andra författare. I DN publicerar man hans kortessä om Nils Ferlin. Läs den!

2011 03 06
Om du inte redan har sett den enastående dokumentär om den arabiska världens största levande poet Adonis, finns den ännu på svt/play. Adonis är till ytterlighet omstridd i arabvärlden men ytterst älskad i väst. Programmet finns här. 

2011 03 05
Lars Gustafsson bjuder på nyskriven poesi på sin blogg: Där borta i tiden. 

2011 03 01
Göran Greider har till 25-årsdagen av Olof Palmes död skrivit en dikt, vilken kommer att finnas med i Greiders nya bok: Ingen kommer undan Olof Palme.Läs dikten här! 

2011 02 28
Helena Österlund får Borås tidnings debutantpris för Orden och färgerna. De väl bearbetade upprepningarna som syftar till att diktjaget och läsaren ska integreras premieras. Hon känner ett nära släktskap med amerikanskan Gertrud Stein (som bland annat myntade uttrycket om "en förlorad generation" efter första världskriget när en bilmekaniker i Paris inte kunde laga hennes bil.) I förra numret av Populär Poesi kunde ni läsa om Hela Österlunds poesitankar.

2011 02 27
Nummer 8 av Populär Poesi läggs ut, i vanlig ordning i syfte att utvidgas och förbättras. Till exmpel finns bara två av de fem hitpoeter vi skriver om med redan från början. Ytterligare recensioner, essäer och intervjuer är att vänta. Håll till godo!

Tomas Tranströmer 80 år

Somliga poeter kommer man inte förbi om man på allvar vill ägna sig åt det poetiska värvet. En av de mest tongivande diktarna i svensk poesi är Tomas Tranströmer, som den 15 april fyllde 80 år.
För att hylla vår tvivelsutan största poet har Peter Nyberg skrivit essän Landskap med solar: Om Tomas Tranströmers lyriska mystik där han försöker förklara poetens genomslagskraft. Vi skriver också om Staffan Bergstens biografi över poeten och Jonas Ellerströms uppsats om Tranströmers ungdomsdiktning.

Lars Winnerbäck
"Hjärter dams sista sång"

Sånger har olika innebörder för olika människor och här låter vi någon berätta om vad han eller hon ser i en låt. 
Först ut är Lars Winnerbäcks "Hjärter dams sista sång". Det är sången som den första egentliga kärleken och hur den lever kvar. Peter Nyberg tänker sig att det är lite som att fångas i en gammeldags råttfälla och dränkas. På ett ljuvt sätt. 
 

Läsardikter

Tuva Wiking Holmlander går på Ölands folkhögskolan och skriver dikter som å ena sidan är stilsökande å andra sidan är djupt egna. Samtidigt värjer hon sig för den klassiska diktarposen och räds det alltför personliga.

Towe My Frykenfeldt skriver en konkret och påtaglig poesi och har tidigare publicerats i antalogier och tidskrifter. Här får vi ett smakprov av hennes diktkonst.

Andreas Nyquist hade vi nöjet att publicera i nummer 3. Han skriver en konkret poesi med surrealistiska inslag. Här följer ytterligare alster från poeten.

Vill du skriva om poesi?
Populär Poesi söker nya skribenter. Éftersom webbtidskriften inte har några ekonomiska tillgångar kan vi inte dela ut honorar för texterna, däremot får du behålla böckerna som du skriver om. Såväl recensioner som krönikor, diktverk och essäer mottages med tacksamhet. Skicka din text till peter@popularpoesi.se.

Populär Poesi Facebook
Nu finns vi också på Facebook. Ta dig en titt!                              

Berätta vad du tycker om oss
Som alla tidskrifter behöver vi respons för att förbättras, både positiv och negativ. Berätta vad du tycker om Populär Poesi i göstboken. Eller sätt bara ditt avtryck.