PP    
Hemlös poesi

Populär Poesi nr 9

(c)Peter Nyberg 12/12 2010
Uppdaterad 13/8 2011


Startsida Dikter Tema Essäer Krönikor Recensioner Om oss Arkiv

Tema: Hemlös poesi

Hemlöshet kan definieras på en mängd olika sätt. Även i litteraturen finns olika speglingar av vår syn på hemlösa, på avvikarna.
På ena sidan av skalan finns John Arthur Ekebert som i den mest bokstavliga betydelsen är hemlös, i andra änden av skalan finns den själsliga hemlösheten som exemplifieras av Maria Wine. Ann-Kristin Nilsson försöker att reda i begreppen och diskuterar, liksom Ekebert, hemlöshetens betydelse för att dikta. De kommer båda fram till en sak: För att skriva poesi behövs inget hem, bara en penna.

Recensioner

Malte Perssons Underjorden består av 60 sonetter som inspirerats av Stockholms tunnelbana. Texterna dubbelexponeras mot antika myter och klassisk litteratur. Den jambiska rytmens och ironiernas lekfullhet skapar en intressant kontrast mot det mycket allvarliga existentiella innehållet. Recensenten drar sig för att kanonisera men kallar Underjorden ett mästarprov.  

Alexander Carlessons Livsskriket antar en mörkt romantisk ton. Boken handlar om livets meningslöshet och dödslängtan. Tyvärr menar vår recensent att formen är problematisk men att det finns korn av gott tänkande.

Gunnar Balgårds Landet i väster: Poesi och fotografi kombinerar de två konstarterna, något som är ovanligt i förlagsvärden. I boken finns ett yttre fokus på resor till USA och ett inre fokus på det allmänmänskliga sökandet.

James JoyceBlänk av Amestis äröversatt av Lars Johansson. Joyce främsta roll är givetvis som prosaformens förnyare. Hans poetiska verk har inte fått särskilt stor uppmärksamhet, kanske är orsaken att de är mycket traditionellt hållna. Vår recensent gillar framför allt tillfällighetsversen som han menar påminner om Anna-Maria Lenngrens verser.

Jesper Svenbros Inget andetag  är det andra likt är berättelsen om en infarkt, Guds räddning och frälsningen. Till skillnad från tidigare böcker av Svenbro sätts Gud framför texten, vilket gör att både erfarenheten av Guds närhet och texten i sig blir mindre preciserad.

Ukons Brukaren handlar om människans behov av behov. Den tar upp såväl filosofiska som psykologiska aspekter av att vara just brukare. Nya recensenten Ann-Kristin Nilsson bedömer Ukons nya verk.

Populär Poesis Logg

2011 08 13
Ytterligare en storartad kulturbilaga i lördagens DN. Där fanns en nyutgiven dikt av Jonas Modig, vars bok utkommer i sinom tid och ett nog så klurigt poesiquiz: Ett utmärkt test på vad du kan om 1900-talets diktning.

2011 08 09
Peter Björkman, chefredaktör för tidskriften Horisont och medskapare till Populär Poesi lägger ut sin första krönika om en ny antologi. Gå in och debatera med honom!

2011 08 06
Ann-Kristin Nilsson skriver om första gången hon hörde Kent Sverige och om problemen med flyktingar.

2011 08 01
Brombergs förlag vill ge poesin större utrymme och ett led i detta är att årligen ge ut en poesiantologi. För att få ihop bidrag söker man nu både publicerade och opublicerade poeter till boken. Ta chansen. Senast den första september vill förlaget ha fem poetiska texter och en kort presentation av dig. Mer instruktioner hittar du här:Brombergs förlag. 

2011 07 30
En stor poesilördag i DN idag. Både en nyskriven dikt av Pia Tafdrup och ett stort reportage om Frödings sexskildring, som han blev juridiskt åtalad för och som i förlängningen knäckte hans psyke då även vännerna svek poeten efter samhällets fördömelse. Först 100 år efter hans död kommer upprättelsen. 

2011 07 24
Vi publicerar fyra alster av Ann-Kristin Nilsson. Hennes dikt behandlar de stora frågorna. Det fotografiska och konstnärliga seendet har stort inflytande på texten, som ibland är rimmade men alltid är fria.

2011 07 23
I lördagens DN publicerar Katarina Frostensson en nyskriven dikt från den i höst kommande boken Flodtid, vilken sägs ha samma mer humoristiska anslag som den senaste Tal och regn.

2011 07 22
För älskare av TS Eliots dikt The Waste Land som samtidigt är innehavare av en ipad vankas godsaker: En app med det dubbelt så långa originalmanuset, Pounds strykningar och insatta kommentarer till dikten. Ett extraordinärt initiativ som gott kan användas på allehanda svenska dikter.

2011 07 17
Efter att ha semestrat under en dryg månad är vi tillbaka. Närmaste dagarna utlovas ny dikt av ny poet och ytterligare recensioner.

2011 06 18
Peter Englund skriver en lätt och mycket vacker runa över Birgitta Trotzig. Läs här!

2011 06 13
Nytt nummer av Populär poesi läggs ut. Därefter kommer inte så mycket att hända under tre veckor eftersom hälften av redaktörerna beger sig till New York. Lite på jakt efter Eliots manuskript till Det öde landet, lite på jakt efter storstadens själ. Mest för upplevelsen.

Piudix - Pixiböcker för vuxna

Poeten och konstnären Thomas Wahlström har gett ut Piudixböcker. Tolv sidor som skribenter har fått fylla med vad de vill. Läs hans berättelse om verket.

Peters krönika

En gång i veckan kommer Peter Björkman, chefredakör för tidskriften Horisont och medskapare till Populär Poesi, att lägga ut en krönika om poesi. Gå in och diskutera med honom i hans hörn av tidningen!

Kent
"Sverige"

Ann-Kristin Nilsson minns första gånen hon hörde Kents Sverige och på hur det var att träffa människor från andra kulturer.
"Du ska vara välkommen till Sverige utan att bli huggen i ryggen. Du ska inte behöva vara rädd. Du ska inte behöva bli förnedrad av Sverigedemokraterna eller spottad i ansiktet för att du tror på Allah." skriver hon.

Elsie Johansson 80 år

Man kan gå in i sin ungdoms bokhandel i Kalmar och upptäcka att doften som förknippats med bokhandlar är doften därifrån.
Man kan också minnas att man en gång stod och studerade poesihyllan och fick se en bok som fullständigt fick en att omvärdera synen på poesi: Brorsan hade en vevgrammofon av Elsie Johansson. I april fyllde den svenska myllpoesins grand lady 80 år. Genom en essä visar Peter Nyberg sin beundran.

Vakna skogsjö, slå upp ditt ögonlock

Berättelsen om Maria Wine och Artur Lundkvist är en förunderlig historia om två människor som aldrig kommer ifrån varandra.
För Marias del handlar det om att inte bli hel, hennes värld och dikt kretsar kring den svenska litterära storstjärnan. För Artur handlar allt om att finna stoffet till nästa bok. Från mitten av 1930-talet levde de tillsammans, men inte alltid med varandra. För Marias del grundlade det hennes diktnings grundton, ångest och sorg. Hade hon levt idag vore hon en emo.

Läsardikter

Ann-Kristin Nilssonpublicerar fyra alster. Hennes dikt behandlar de stora frågorna. Det fotografiska och konstnärliga får stort inflytande på texten, som ibland är rimmad men alltid är fri.  

Kristofer Blomberg beskriver sin poesi som klassisk. Han tycker att Shakespeares samlade är den ultimata boken men skriver inte "som alla andra" i sonettformen utan har behållit rim och rytm. Dessutom är han en älskare av ryska 1800-talsromaner.

Armand Darius Jakobsson ger oss två smakprov av sin diktkonst. Musik, både klassisk och elektronisk, inspirerar och han läser framför allt filosofiska verk.

Johan von Fritzhar tidigare deltagit i Populär Poesi. Han skriver i en surrealistisk tradition med tydliga referenser till film. Debutboken är under tillyxning på BlackIslandbooks.

Roger L Svenssonkommer från Jönköping, han har jobbat för google,är intresserad av litteratur och historia. Han har skrivit en lång rad psalmer. Här presenteras dock hans dikt. 

Vill du skriva om poesi?
Populär Poesi söker nya skribenter. Éftersom webbtidskriften inte har några ekonomiska tillgångar kan vi inte dela ut honorar för texterna, däremot får du behålla böckerna som du skriver om. Såväl recensioner som krönikor, diktverk och essäer mottages med tacksamhet. Skicka din text till peter@popularpoesi.se.

Populär PoesiFacebook
Nu finns vi också på Facebook. Ta dig en titt!

Berätta vad du tycker om oss
Som alla tidskrifter behöver vi respons för att förbättras, både positiv och negativ. Berätta vad du tycker om Populär Poesi i göstboken. Eller sätt bara ditt avtryck.